HomePage > Osnovne informacije
Osnovne informacije

Naučno-stručni Simpozijum INFOTEH-JAHORINA nastavak je međunarodnog Simpozijuma JAHORINA koji je posljednji put održan 1991. godine u hotelu Jahorina na Jahorini.

Na prvom naučno-stručnom Simpozijumu INFOTEH-JAHORINA, koji je održan od 12. do 14. marta 2001. godine u hotelu Bistrica na Jahorini, izloženo je 53 rada, šest firmi su prezentirale svoje programe razvoja i proizvodnje opreme u oblasti telekomunikacija, energetske elektronike, elektroenergetike i automatskog upravljanja procesima. Radu skupa prisustvovalo je nešto više od sto učesnika. Tokom simpozijuma održan je i okrugli sto o potencijalima i mogućnostima saradnje privrede Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije u cilju uspješnog nastupa na domaćim i stranim tržištima.

Na drugom naučno-stručnom Simpozijumu INFOTEH-JAHORINA, koji je održan od 25. do 27. marta 2002. godine izloženo je 76 radova, a pet firmi je prezentiralo svoje programe razvoja i proizvodnje opreme. Radu skupa prisustvovalo je oko 130 učesnika. Tokom simpozijuma održan je okrugli sto na temu "Reforma visokog obrazovanja - korak bliže Evropskom univerzitetu".

Treći naučno-stručni Simpozijum INFOTEH-JAHORINA održan je od 24. do 26. marta 2003. godine. Učešće u radu Simpozijuma uzelo je oko 150 učesnika, jedna firma je prezentovala svoj program rada, a tri firme su postavile izložbu proizvoda i opreme. Od ukupno 110 prijavljenih radova izloženo je 66 radova, jer veliki broj autora zbog nedostatka materijalnih sredstava nije bio u mogućnosti da prisustvuje Simpozijumu. U radu skupa učestvovao je veći broj mladih učesnika koji su imali priliku da po prvi put izlože svoje radove, pored toga izloženo je i 9 studentskih radova. U toku Simpozijuma održan je okrugli sto na temu: "Nove tehnologije i mogućnosti industrijske proizvodnje u malim (tranzicionim) zemljama".

Top

CILJ SIMPOZIJUMA

Cilj Simpozijuma je sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih tehnologija i njihova primjena u sistemima upravljanja industrijskim postrojenjima, komunikacionim sistemima, proizvodnim tehnologijama, elektroenergetici kao i u drugim oblastima od interesa za brži i uspješniji razvoj sredine u kojoj živimo.

Top

Osnovne teme Simpozijuma INFOTEH-JAHORINA 2003:

  1. Primjena računarske tehnike i informatike u sistemima upravljanja
  2. Informaciono komunikacioni sistemi i tehnologije
  3. Informacioni sistemi u prozvodnim tehnologijama
  4. Informacione tehnologije u oblasti elektroenergetike
  5. Informacioni sistemi i upravljanje poslovnim procesima
  6. Informacione tehnologije u drugim oblastima od šireg interesa


Rad Simpozijuma

Rad Simpozijuma odvija se u okviru sjednica, okruglih stolova, predavanja i prezentacija.